woensdag, januari 30, 2008

Vogels houden koers door groen licht

OOST-VLIELAND - Door groen licht vliegen minder vogels dan voorheen richting het gaswinplatform L15 in de Noordzee bij Vlieland. Het platform werd altijd door wit licht verlicht. Dat trok trekkende vogels aan die gedesoriƫnteerd raakten.
Een proef met groene verlichting sinds augustus toont aan dat de vogels koers houden en het platform gewoon voorbijvliegen. Dat meldde woensdag de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), eigenaar van het platform.
In wit licht zit een rode tint. Als het bewolkt is, kunnen de vogels niet op de sterren vliegen en moeten ze door middel van een soort magnetisme hun weg vinden. Het rood in het witte licht verstoort die magnetische functie. De vogels blijven dan rondcirkelen boven zo'n gaswinplatform. Resultaat is dat de vogels door het oponthoud te weinig vet overhouden om de kust te bereiken en in zee storten.
De NAM moet de proef nog evalueren. Onder meer de consequentie voor de veiligheid van de werknemers op het platform is nog niet helemaal duidelijk. Zo kleuren de rode brandblussers door het groene licht paars.
De proef duurt nog tot en met het najaar.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Ze kunnen toch wel verzinnen dat je dan die brandblussers of een andere kleur verft of dat brandblussers nou eenmaal paars zijn, jesis, wat een gefiep.