dinsdag, januari 29, 2008

Tevreden zijn is beter dan gelukkig zijn

Mensen die tevreden zijn met hun leven bereiken vaak meer dan mensen die over het algemeen erg gelukkig zijn. Ook leven zij gemiddeld langer.
Een groot geluksgevoel maakt mensen niet per se succesvol of 'geestelijk fit', zo melden Amerikaanse onderzoekers. In totaal zijn 120.000 mensen van over de hele wereld onderzocht. Degenen die 'gewoon tevreden' waren met hun leven bleken meer geld te verdienen en haalden de hoogste cijfers op school.
De mensen die hun leven een 9 of 10 gaven en vaak erg gelukkig zeiden te zijn, hadden minder succes in het leven. Wel hadden zij stabielere relaties dan degenen die iets minder gelukkig waren. Ze hadden echter meer fysieke gezondheidsklachten.
De verklaring voor de verschillen is voor de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk. Zij denken dat mensen die zich vaak erg gelukkig voelen, sneller genoegen nemen met hun situatie en niet verder proberen te komen. Ook zijn zij wellicht geneigd om het minder nauw te nemen met de gezondheid, door hun optimistische instelling.
(Bron)

Geen opmerkingen: