woensdag, januari 30, 2008

Verplichte taaltoets voor studenten VU in de maak

AMSTERDAM - Studenten van de Vrije Universiteit moeten binnenkort een taaltoets doen. Wie zakt moet verplicht bijspijkeren.
Op die manier hoopt de universiteit in Amsterdam iets te doen aan de slechte taalbeheersing van de studenten. Uit onderzoek van de VU blijkt dat bijna dertig procent van de studenten ondermaats presteert op een taaltoets. Zestien procent scoorde zelfs 'zeer onvoldoende', meldt de VU.
Volgens projectleider Eline van Straalen bevatte de toets geen 'rariteiten' en is er geen Groot Nationaal Dictee afgenomen. Toch bleek de meerkeuzevraag of 'een meisje die', 'een meisje dat' of 'een meisje wat' correct is voor veel eerstejaars te moeilijk. Van de 1100 studenten dacht 43 procent dat het juiste antwoord 'een meisje die' is.
Verder hebben de studenten moeite met werkwoordsvervoegingen en is de betekenis van veelgebruikte uitdrukkingen niet altijd bekend. Zo weet 55 procent van de eerstejaars niet wat 'schering en inslag' betekent. Eerdere alarmerende berichten over de taalbeheersing van studenten zijn dan ook gegrond, zegt Van Straalen.
De VU laat weten aan een uitgebreid aanbod voor studenten met taalproblemen te werken. Rector Lex Bouter pleit voor een goede begeleiding van de studenten. "Onze universiteit heeft de reputatie dat wij onze studenten goed begeleiden. Dat gaan we ook doen op het gebied van taalvaardigheid."
(Bron)

Geen opmerkingen: