zaterdag, februari 02, 2008

Microsoft vraagt patent aan op het meten van gesteldheid werknemers

Is de werknemer in goeden doen, dan is dat voordelig voor diens productiviteit, welzijn én competentie. Microsoft heeft nu patent aangevraagd voor het idee om de gesteldheid van werknemers elk moment van de dag te kunnen meten.
Times.com meldt dit nieuws over de software-gigant, nadat de krant een kopie van de patentaanvraag onder ogen heeft gekregen. Het patent handelt over een systeem waarmee de baas informatie op z’n computer binnenkrijgt over de hartslag, hersensignalen, beweging, gezichtsuitdrukking en bloeddruk van z’n werknemers. Dit gebeurt via draadloze sensoren.
Het technologische snufje zou frustratie of stress bij de werknemer herkennen. Psychische veranderingen worden gesignaleerd door een afwijking op het tevoren aangemaakte profiel, waarin gewicht, leeftijd en gezondheid van de werknemer zijn vastgelegd. Wanneer hulp is geboden, wordt het management gewaarschuwd.
Technologie die het realiseerbaar maakt om personeel continue te observeren kwam tot nu toe alleen voor in de wereld van brandweermannen, piloten en astronauten.
Diverse tegenstanders hebben al van zich laten horen. Met deze nieuwe technologie zou het persoonlijke leven van de werknemer openbaar worden gemaakt, wat vragen oproept met betrekking tot de privacy.
Het Amerikaanse patentenkantoor heeft tegenover Times.com bevestigd de aanvraag achttien maanden geleden te hebben ontvangen. Microsoft wil niet ingaan op het specifieke idee, maar geeft aan 7 duizend patenten over de hele wereld te hebben vastgelegd en trots te zijn op de innovatie die dit representeert.
(Bron)

Geen opmerkingen: