zondag, december 12, 2010

'Denken aan eten helpt bij afvallen'

AMSTERDAM – Het werkt averechts om alle gedachten aan voedsel uit te bannen als je op dieet bent. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Mensen die op dieet zijn, hebben er voordeel bij om veel aan eten te denken. Als je in je verbeelding veel van iets eet waar je naar verlangt, zul je er in werkelijkheid minder van nemen.
Dat schrijven onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Volgens de wetenschappers kunnen de onderzoeksresultaten leiden tot een verandering van dieetprogramma’s, maar ook tot nieuwe manieren om te stoppen met roken.
“We hebben voor het eerst aangetoond dat je met verbeelding de aantrekkingskracht van aantrekkelijke stimulus kan doen afnemen”, verklaart hoofdonderzoeker Joachim Vosgerau in het Britse tijdschrift New Scientist.
“Als je bijvoorbeeld stopt met roken, denk je veel aan sigaretten en probeer je die gedachtes vaak te onderdrukken”, aldus Vosgerau. “Maar volgens onze theorie zou je het tegenovergestelde moeten doen. Je moet je juist voorstellen dat je aan het roken bent, trekje voor trekje.”
De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen tijdens een experiment waarbij proefpersonen zich moesten voorstellen dat ze 30 M&M’s aten, of slechts 3 M&M’s. Ter controle moesten andere proefpersonen in hun verbeelding 30 munten in een wasautomaat gooien.
Vervolgens werd bij alle deelnemers aan het experiment een bak met M&M’s voor hun neus gezet. Ze mochten zo veel eten als ze wilden.
Uit het onderzoek bleek dat de mensen die zich eerder al hadden voorgesteld om M&M’s te eten, veel minder van de met chocolade omgeven pinda’s wegwerkten dan de andere proefpersonen. De deelnemers die van tevoren niet aan eten hadden gedacht maar aan de munten van een wasautomaat, verorberden veruit de meeste M&M’s.
Het experiment bewijst volgens de wetenschappers dat mensen een voller gevoel krijgen als ze aan eten denken. Hoe meer voedsel ze in gedachten wegwerken, hoe meer hun honger wordt gestild.
De truc werkt echter alleen als mensen zich ook daadwerkelijk voorstellen dat ze voedsel opeten, zo bleek tijdens het onderzoek. Bij proefpersonen die alleen aan lekkernijen dachten en niet aan eten, nam de trek niet af.
(Bron)

Geen opmerkingen: