donderdag, december 16, 2010

Massale arrestatie Moskou om etnisch geweld

MOSKOU - De Russische politie heeft woensdag meer dan duizend mensen gearresteerd in Moskou in een poging etnisch geweld te voorkomen. Ook is een aantal wapens in beslag genomen. Dat meldden Russische media op basis van politiebronnen.
In de buurt van het Kremlin bij metrostation Kievsky vochten dit weekeinde duizenden voetbalfans en rechts-extremisten met de politie nadat een voetbalfan eerder die week door een man uit de voornamelijk islamitische Noord-Kaukasus zou zijn doodgeschoten.
Groepen etnische moslims zouden voor woensdagavond een protestactie hebben gepland en nationalistische bewegingen zouden hun aanhang hebben aangespoord gewapend naar het metrostation te komen. Ook werden instructies gegeven om vrouwen, kinderen en ouderen van de straat te houden.
De autoriteiten wilden meer geweld voorkomen. Moskou zette circa drieduizend agenten in om rellen te voorkomen. Delen van het Rode Plein bij het Kremlin werden afgezet en tienduizenden mensen moesten op straat hun identiteitspapieren laten zien.
Ook in Sint-Petersburg ging extreem rechts de straat op. De politie arresteerde zestig personen. De Russische president Dmitri Medvedev waarschuwde dat rellen de stabiliteit van de staat bedreigen.
Zondag viel een groepje jongeren in Moskou vermoedelijk zonder reden een Kirgies aan en stak hem uiteindelijk dood.
Vooral in Moskou groeit de verbolgenheid over het grote aantal migranten uit de Kaukasus en Centraal-Azië dat in de stad werkt in onder meer de bouw en op markten. Het stadsbestuur staat onder druk om het aantal migranten te verminderen en dergelijke banen aan etnische Russen te geven.
Medvedev gooide nog olie op het vuur door er bij de vakbonden op te hameren dat het inhuren van buitenlanders ''onze burgers niet mag benadelen''.
(Bron)

Geen opmerkingen: