woensdag, december 15, 2010

Onderzoek naar tijd voor rondje postbezorger

DEN HAAG - Postbedrijven gaan op verzoek van de Arbeidsinspectie met hun bezorgers afspraken maken over het bijhouden van een ''tijdregistratie''. Vervolgens wordt gecontroleerd of de bezorgers voldoende tijd krijgen om de post te bezorgen.
Dat blijkt uit een brief die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Voormalig PvdA-Kamerlid Mei Li Vos had vorig jaar de regering gevraagd de Arbeidsinspectie te laten onderzoeken of in de postsector wel de Wet minimumloon wordt nageleefd.
Sinds de liberalisering van de postmarkt worden steeds meer bezorgers betaald op basis van stukloon. Volgens de inspectiedienst is een tijdmeting nodig om te kunnen vaststellen of het werk binnen de normen kan worden verricht.
De Arbeidsinspectie heeft tussen juli en december dit jaar onderzoek gedaan bij de postbedrijven. Een deel van de bezorgers zei binnen de tijd te kunnen werken die hun werkgever hun had gegeven. In deze gevallen kan volgens de inspectiedienst geconcludeerd worden dat op minimumloonniveau wordt beloond.
Maar volgens de Arbeidsinspectie verschillen de tijden die bezorgers krijgen, per wijk waar ze hun rondje doen. Bij bezorgers die aangaven niet binnen de gestelde tijd de post te kunnen rondbrengen, is volgens de inspectiedienst niet duidelijk of dit komt door de gegeven tijd of dat de werknemer minder snel dan gemiddeld werkt.
Op verzoek van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen is bij postbedrijf TNT ook onderzoek gedaan naar de werkdruk van postbezorgers.
Het bedrijf heeft eerder dit jaar in overleg met toenmalig minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) besloten het onderzoek te laten uitvoeren door de eigen arbodienst wegens aanhoudende klachten.
Uit het onderzoek van ArboNed blijkt dat er sprake is van een werkdruk die tot gezondheidsklachten leidt. Dit komt onder meer door het werktempo, werkhoeveelheid en de reorganisaties bij TNT, die voor onzekerheid en conflictsituaties zorgen.
(Bron)

Geen opmerkingen: