maandag, maart 14, 2011

Kernsmelting dreigt in drie reactoren Fukushima

AMSTERDAM – In de door een aardbeving en een tsunami getroffen Japanse kerncentrale Fukushima 1 dreigt in drie reactoren een kernsmelting te ontstaan.
Een Japanse regeringswoordvoerder, Yukio Edano, heeft dit maandag gezegd. In reactor twee zou dit proces reeds gedeeltelijk hebben plaatsgevonden. De radioactiviteit rond de centrale is verhoogd, maar nog acceptabel voor mensen, aldus Edano.
De brandstofelementen van reactor 2 kwamen maandag bijna helemaal droog te staan toen een pomp die zeewater in het vat spuit, zonder brandstof kwam te zitten. Intussen wordt er weer water in het reactorvat gepompt.
Toshihiro Bannai van het Nucleaire en Industriële Veiligheidsagentschap omschreef op de BBC-radio de situatie bij de centrale als stabiel, maar niet goed.
Eerder op de dag was er opnieuw een explosie bij de centrale, ditmaal bij reactor 3. Daardoor raakten elf mensen gewond van wie een ernstig. Zaterdag was er al een explosie bij reactor 1. Volgens Tepco heeft de laatste explosie het reactorvat niet beschadigd.
Tepco stelt dat de risico's voor de volksgezondheid niet groot zijn. Maar de Verenigde Staten hebben een vliegdekschip in de buurt verplaatst nadat er straling van een laag niveau 160 kilometer uit de kust was geconstateerd.
Japan kampt met een nucleaire noodtoestand sinds een zware aardbeving en een tsunami het noordoosten vorige week vrijdag troffen.
Uit de omgeving van de kerncentrale zijn meer dan 200.000 mensen geëvacueerd. Enkele honderden zieken, ouderen en verzorgend personeel bleven achter.
In de centrale ontstond zaterdag na de aardbeving en de tsunami van vrijdag al een crisissituatie omdat zich een explosie voordeed in reactor 1. Daarbij raakten vier werknemers gewond. Duizenden omwonenden werden toen geëvacueerd.
De autoriteiten hebben bij drie kerncentrales de noodtoestand uitgeroepen vanwege problemen met de koelsystemen. Alle reactoren in de kerncentrales werden automatisch stilgelegd toen Japan vrijdag werd getroffen door de aardbeving, maar doordat ook noodaggregaten uitvielen werken de koelpompen niet meer.
(Bron)

Geen opmerkingen: