vrijdag, maart 18, 2011

'Pesten kan leiden tot hersenschade'

AMSTERDAM - Als mensen op jonge leeftijd regelmatig worden gepest, leidt dat mogelijk tot veranderingen in de manier waarop hun hersenen werken. Dat melden Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een studie met muizen.
Regelmatige pesterijen hebben grote invloed op de activiteit van verschillende genen in de hersenen van jonge muizen.
Het brein van van de gepeste dieren wordt daardoor gevoeliger voor sociale stress. Dat melden onderzoekers van de Rockefeller Universiteit in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Physiology and Behavior.
“Stress heeft invloed op het brein, zoals alcohol invloed heeft op de lever “, verklaart hoofdonderzoeker Yoav Litvin op de Amerikaanse nieuwssite Livescience.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door jonge muizen in kooien te plaatsen bij volwassen soortgenoten die territoriaal gedrag vertoonden. De jonge dieren werden soms in tien verschillende kooien geplaatst, waar ze werden gepest door verschillende andere muizen.
Uit hersenonderzoek bleek vervolgens dat een veranderende werking van genen ervoor had gezorgd dat de hormoonreceptoren in het brein van de dieren veel gevoeliger waren geworden voor sociale impulsen. Hierdoor werden de muizen eerder bang, ook in situaties die eigenlijk veilig waren.
De wetenschappers vermoeden dat bij mensen een zelfde soort effect kan optreden. Het is nog onduidelijk of hersenschade als gevolg van pesten blijvend is.
“Deze breinsystemen zijn dynamisch”, aldus Litvin. “Wat de ene kant op kan veranderen, kan zich ook weer herstellen, al is de schade misschien niet volledig omkeerbaar.”
(Bron)

Geen opmerkingen: