vrijdag, april 02, 2010

Bedrog met nepborsten dupeert duizenden

AMSTERDAM – Tijdens een controle bij Poly Implant Prothese (PIP) is de Franse voedsel- en warenautoriteit gestuit op siliconenborsten die ‘in alle opzichten niet aan de regels voldoen’. Tienduizenden vrouwen zijn gedupeerd.
Euronews spreekt vrijdag van in ieder geval 35.000 Europese en Amerikaanse vrouwen die geïmplanteerd zijn met de vullingen, waarvoor gebruik gemaakt is van een onjuiste gel. Vermoedelijk zal een deel van hen opnieuw onder het mes moeten: de siliconenborsten van PIP kunnen lekken, scheuren en volgens sommigen zelfs exploderen.
Dit kan leiden tot een andere borstvorm, maar ook tot grotere problemen zoals ontstekingen, aldus verschillende media vrijdag.
"We nemen aan dat deze implantaten een faalratio hebben van 1 procent hebben. Dit betekent dat een deel van de vrouwen haar borsten zal moeten laten vervangen", aldus Jean-Claude Ghislain, verbonden aan de Franse warenautoriteit (Afssaps).
De Afssaps ontdekte het bedrog met behulp van artsen. Deze zouden melding gemaakt hebben van ongewoon veel lekkende implantaten, waarop de Afssaps een onderzoek startte naar het in La Seyne-sur-Mer gevestigde bedrijf.
Inmiddels heeft de Afssaps de producten uit de markt laten nemen. Het Franse OM is een onderzoek gestart.
Vrouwen die twijfels hebben over hun borsten, en de ingreep na 2006 ondergaan hebben, wordt aangeraden contact op te nemen met hun chirurg of (regelmatig) een mammografie te laten maken.
(Bron)

Geen opmerkingen: