vrijdag, april 02, 2010

Levenslang voor moord op abortusarts in VS

WICHITA/KANSAS CITY - Een rechter in de Amerikaanse staat Kansas heeft donderdag (plaatselijke tijd) de 52-jarige Scott Roeder veroordeeld tot levenslang voor de moord op abortusarts George Tiller.
De 67-jarige medicus werd in mei 2009 in een kerk doodgeschoten.
Tiller had een kliniek in Kansas en was een van de weinige artsen in de Verenigde Staten die abortussen uitvoerde bij vrouwen in een laat stadium van hun zwangerschap.
Hij was daarmee een doelwit van tegenstanders van abortus, die hem 'Tiller de babykiller' noemden. In 1993 was hij ook al beschoten. Hij liep toen verwondingen aan zijn armen op.
Roeder, een bekeerling tot het christendom, zei tijdens het proces dat hij goede redenen had om de arts te doden: hij moest ongeboren baby's redden.
Rechter Warren Wilbert bepaalde donderdag dat Roeder pas over vijftig jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating.
Roeder onderbrak de zitting donderdag herhaaldelijk. Zo riep hij dat de kerk waar hij Tiller doodschoot, een 'synagoge van Satan' zou zijn. Na de uitspraak beet hij de rechter toe: ,,U heeft het bloed van baby's aan uw handen.'' Bewakers trokken de tierende Roeder de rechtszaal uit.
(Bron)

Geen opmerkingen: