donderdag, april 01, 2010

Critici Vietnam online aangevallen

AMSTERDAM - Zoekmachinegigant Google heeft Vietnam donderdag beschuldigd van het monddood maken van politieke dissidenten door het uitvoeren van cyberaanvallen. Mogelijk zijn tienduizenden Vietnamezen doelwit van de aanval geworden.
Dat heeft Google woensdag geschreven in een blog over internetveiligheid.
Google is volgens een analist klaarblijkelijk op een plan gestuit waarbij Vietnamees sprekende internetgebruikers over de wereld doelwit van een cyberaanval zijn geworden.
Internetgebruikers werden overgehaald om kwaadaardige programma's te downloaden waardoor infiltratie en controle van de activisten mogelijk werd. Het zoekmachinebedrijf kwam mogelijk achter het plan tijdens een onderzoek naar de kraak van e-mailaccounts van Chinese mensenrechtenactivisten.
Een ingenieur van Google schreef in het blog dat 'deze aanvallen probeerden het verzet tegen pogingen bauxiet te winnen in Vietnam te smoren'.
"Het winnen van bauxiet is een belangrijk en emotioneel beladen onderwerp in het land", aldus de ingenieur. Google verklaarde de aandacht op de aanvallen van Vietnam te willen richten, om het belang 'van internetveiligheid bij het veiligstellen van de vrijheid van meningsuiting' te onderstrepen.
Vietnam controleert, net als China, streng de informatiestroom in het land. Het zegt het recht te hebben om 'passende maatregelen' tegen websites te treffen als de informatie daarop schadelijk is voor de nationale veiligheid.
Afgelopen herfst heeft de Vietnamese regering een aantal bloggers in de gevangenis gegooid, omdat ze kritiek hadden op het winnen van bauxiet. Bovendien werd in december een website -bauxitevietnam.info- die miljoenen bezoekers trok, gehackt. Vlak daarna is volgens computerbeveiligingsbedrijf McAfee de verspreiding van de kwaadaardige programma's begonnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: