vrijdag, april 02, 2010

Greenpeace krijgt zin in Rotterdamse haven

ROTTERDAM - Greenpeace heeft vrijdag met succes actiegevoerd tegen een transport van walvisvlees.
Rederij Nyk Line heeft volgens de politie in Rotterdam besloten zeven containers met walvisvlees uit het schip Nyk Orion dat in de haven van Rotterdam ligt, te halen en het vlees niet verder te vervoeren.
De milieuorganisatie wilde met de actie, die vrijdagochtend vroeg begon, voorkomen dat het uit IJsland afkomstige vlees naar Japan zou worden gevaren.
Actievoerders ketenden zich vast aan de trossen van het schip. Volgens Greenpeace is het vlees illegaal.
Onderzoek van de douane en de Algemene Inspectiedienst (AID) wees later uit dat de papieren van het schip in orde waren en het transport verder kon.
Toch besloot de rederij aan het eind van de ochtend de containers met walvisvlees van boord te halen en bij de douane te stallen. De eigenaar zal vervolgens moeten beslissen wat er mee gebeurt.
De milieuorganisatie beƫindigde daarna de actie. De politie hield zeven actievoerders aan die na het opmaken van proces-verbaal werden heengezonden.
Een woordvoerder van de milieuorganisatie toonde zich tevreden met de afloop van de actie maar zette daar ook vraagtekens bij.
''Het blijft natuurlijk bizar dat hier een actie van ons voor nodig is en dat de Nederlandse overheid geen maatregelen neemt om dit soort transporten over Nederlands grondgebied tegen te gaan.''
(Bron)

Geen opmerkingen: