vrijdag, april 02, 2010

'Staking komt hoogst ongelukkig uit'

AMSTERDAM - Het Amsterdamse stadsdeel Centrum neemt dinsdag een beslissing over een eventuele gang naar de rechter.
Vuilnismannen in de binnenstad van Amsterdam willen vanaf vrijdag 30 april, Koninginnedag, een week het werk neerleggen. De gemeente zegt vrijdag in een reactie dat de staking ''Amsterdam hoogst ongelukkig uitkomt en slecht is voor de uitstraling van de stad''.
''De aangekondigde staking is een groot probleem voor Amsterdam. We hebben in ieder geval drie grote evenementen die week: Koninginnedag, de Nationale Dodenherdenking en de start van de Giro d'Italia. Wij zijn druk bezig te kijken wat er mogelijk is'', aldus de woordvoerder.
Onder meer wordt onderzocht of de inzet van particuliere reinigers mogelijk is. ''De gemeente bereidt zich voor op de ergste consequenties. Ik heb het dan niet alleen over leefbaarheid maar ook over het veiligheidsaspect'', aldus de zegsvrouw.
''Met al die troep op straat kunnen er bijvoorbeeld ook mensen struikelen.''
De stakers eisen van hun werkgever, de gemeente Amsterdam, een betere cao. De vakbonden liggen al maanden met de gemeenten in de clinch over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren.
De bonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent, terwijl de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet verder wil gaan dan een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris.
De VNG ziet met de staking op komst geen reden om de vakbonden nog eens uit te nodigen voor nieuwe cao-onderhandelingen. ''We hebben de afgelopen tijd vele keren heel lang gepraat, maar daar is niets uitgekomen.''
Een woordvoerster van de VNG zei te betreuren dat het overleg op niets uitliep. ''Zij willen een structurele loonsverhoging. Wij een eenmalige.'' Zeker met alle geplande bezuinigingen zit er volgens de woordvoerster geen ander aanbod van de werkgevers in.
Uit respect voor de Nationale Dodenherdenking willen de medewerkers van de reinigingsdienst de Dam en omgeving op 4 mei wel schoonhouden.
(Bron)

Het is inderdaad flauw dat ze niet een weekend in hun eigen kantoor gaan staken. Tenslotte wil je geen aandacht en effect scoren met een staking, dus waarom nou op deze manier?

Geen opmerkingen: