vrijdag, april 02, 2010

Draagbare hiv-detector in de maak

AMSTERDAM – Amerikaanse wetenschappers werken aan een draagbaar apparaat dat binnen tien minuten kan vaststellen of een persoon besmet is met HIV.
De onderzoekers van Palo Alto Research Center in Californië hebben de lasertechnologie die nodig is voor hiv-detectie verwerkt in een apparaatje ter grootte van een iPod.
Met de medische gadget kun je iemand in de vinger prikken en een druppel bloed afnemen. Vervolgens wordt het bloed verlicht door een laserstraal. Het apparaat analyseert de patronen van het licht dat afketst op de bloedcellen.
Aan de hand daarvan worden de T-cellen in het bloed geteld en kan binnen tien minuten worden bepaald of de persoon besmet is met het hiv-virus.
Tot nu toe zijn er slechts proefmodellen van de hiv-detector gebouwd. De eerste resultaten van de apparaten zijn volgens de onderzoekers veelbelovend.
“De analyses die de apparaten kunnen maken lijken veel op de analyses die grote instrumenten in een laboratorium maken”, verklaart hoofdonderzoeker Bernard Weigl op nieuwssite Physorg.com.
De draagbare hiv-detector is vooral bedoeld voor medisch personeel dat in afgelegen gebieden in bijvoorbeeld Afrika moet werken. Er zijn meerdere bedrijven die aan de techniek werken. Weigl verwacht dat de eerste apparaten in 2012 in gebruik zullen worden genomen.
“Het zou me verbazen als de eerste detectoren in 2012 nog niet uit zijn”, aldus Weigl. “De markt voor deze apparaten is groot. Vele miljoenen mensen zouden eigenlijk een keer in de zo veel maanden gecheckt moeten worden.”
(Bron)

Geen opmerkingen: