woensdag, augustus 20, 2008

Blogger voedt controverse rond Chinees turngoud

AMSTERDAM - De Chinese turnster He Kexin, die twee gouden medailles heeft gewonnen, is wel degelijk te jong om deel te nemen. Een weblogger beweert daarvoor online nieuw bewijs te hebben gevonden.
He Kexin maakte deel uit van het Chinese turnteam dat de landenwedstrijd op de Olympische Spelen wist te winnen. Individueel versloeg ze de concurrentie op de ongelijke leggers.
Al snel ontstond echter controverse over de leeftijd van He. Volgens de reglementen van de internationale turnfederatie FIG moeten deelneemsters tenminste 16 jaar oud zijn om deel te nemen aan wedstrijden op het hoogste niveau. Op verschillende officiële Chinese websites stond He echter vermeld dat zij in 1994 geboren zou zijn, wat haar 14 zou maken.
Op vragen van Amerikaanse kranten overlegde de Chinese turnbond een kopie van He's in februari afgegeven paspoort, dat 1992 als geboortedatum vermeldt. De Chinese webpagina's waarop iets anders werd beweerd, zijn inmiddels niet meer bereikbaar en een Britse journalist die de jong ogende He trachtte te fotograferen, werd het werken onmogelijk gemaakt.
Een weblogger zegt echter nieuwe bewijzen te hebben gevonden dat He twee jaar te jong is om aan de Spelen te mogen deelnemen. Via de cache van de Chinese zoekmachine Baidu vond hij een spreadsheet op de website van het Chinese ministerie van Sport. In dat document staat haar geboortedatum vermeld als 1 januari 1994.
Veel zoekmachines bieden links naar opgeslagen kopieën van online documenten, de zogenoemde cache. Die versies kunnen er voor zorgen dat informatie beschikbaar blijft als de originele documenten van internet worden verwijderd, of als de server waarop die staan niet bereikbaar is.
Opmerkelijk genoeg is hetzelfde spreadsheetbestand via de cache van zoekmachine Google niet meer terug te vinden. Volgens weblogger 'Stryde' kan dat er op wijzen dat het bedrijf de informatie door Chinese censoren heeft laten aanpassen.
(Bron)

A;s er zoveel moeite voor gedaan wordt, zou je haast denken dat er inderdaad iets te verbergen is...

Geen opmerkingen: