woensdag, augustus 20, 2008

Vriendschap hond en kat nader onderzocht

AMSTERDAM - Vriendschap tussen honden en katten heeft de grootste kans van slagen als de hond later zijn intrede doet in het huis dan de kat. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Tel Aviv in Israël.
Een goede relatie tussen de twee diersoorten blijkt ook makkelijker op te bouwen als de dieren elkaar op jonge leeftijd leren kennen. Volgens de onderzoekers Neta-Li Feuerstein en Joseph Terkel is dit het eerste onderzoek naar de band tussen de samenwonende hond en kat.
Net als kinderen staan puppies en kittens, veel meer dan hun oudere soortgenoten, open voor het gedrag van anderen, aldus professor Terkel tegen Discovery News.
De Israëliërs interviewden mensen die eigenaar zijn van zowel honden als katten en vroegen dierenartsen naar hun bevindingen. Tientallen huiselijke situaties werden geobserveerd om een goed beeld te krijgen van de hond-kat verhoudingen.
Bij elk bezoek rolden de onderzoekers een tennisbal tussen de hond en de kat om te zien of er een spel zou ontstaan tussen de dieren en welke van de twee de dominante partij was bij het experiment.
Daarna werd er tussen de dieren een blik kattenvoer gezet, waar honden doorgaans niet voor weglopen. Ook daar werd het gedrag nauwkeurig geobserveerd. Bij het derde deel van de test moest het baasje de dieren met elkaar laten spelen.
Lichaamstaal speelde een belangrijke rol in het onderzoek. Uit eerdere studies bleek dat bepaalde trekken in het gelaat en lichaamsbewegingen bij de kat het tegenovergestelde betekenen als bij de hond. Zo laten honden die met hun staart kwispelen zien dat ze het naar hun zin hebben, terwijl dat bij de kat een teken van stress of agressie kan zijn.
Het meest opmerkelijke resultaat uit het onderzoek is dat de hond die het huis later betrekt dan de kat, de beste relatie onderhoudt met de andere diersoort. Dat komt omdat de hond in dat geval accepteert dat de kat baas is in zijn territorium.
De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het tijdschrift Applied Animal Behavior Science.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien kunnen ze hun landgenoten meteen leren dan niet meer als kat en hond met Palestijnen te leven. Of juist wel, dus eigenlijk.