maandag, augustus 18, 2008

Privébasisschool in Bussum van start

BUSSUM - Geen gespannen koppies op een vol schoolplein, maar vier kinderen in een klaslokaal in Bussum die worden onthaald met taart en champagne. De eerste privébasisschool in ons land is maandag van start gegaan.
Initiatiefnemer is oud-onderwijzer Peter van Kranenburg. Hij heeft de privéschool met hulp van een investeringsmaatschappij opgericht uit onvrede over het huidige onderwijssysteem.
Gerwin Kets is de leerkracht van Florencius. Kets was eerder directeur van een basisschool met honderden kinderen. Hij verheugt zich op het nieuwe schooljaar. "Ik hoop de kinderen weer plezier te geven in het onderwijs en ze te zien groeien."
Ouders die hun kind naar de privébasisschool in Bussum brengen, moeten een flink bedrag betalen: 12.500 euro op jaarbasis per kind. "Het is een hele hoop geld. We hebben er goed over moeten nadenken. Om dit te kunnen betalen zullen we zeker concessies moeten doen", zegt Saskia Leyds, moeder van Daan.
Voor haar is het van belang dat haar kind meer aandacht krijgt. "Hij is snel afgeleid, maar eigenlijk is dat logisch als je in een klas zit met dertig anderen."
De vier leerlingen hebben zeven mensen tot hun beschikking. Niet alleen de meester maar bijvoorbeeld ook een zorgcoördinator, twee onderwijsassistenten, een psycholoog, een gymleraar en een handenarbeiddocent. Muziekles wordt de eerste periode nog apart ingekocht.
Van Kranenburg vertelt de ouders op de eerste schooldag dat de eerste zes weken vioolles op het programma staat. Jullie weten nog niet waar jullie aan begonnen zijn, grapt hij. "De viool gaat straks mee naar huis, maar het drumstel ook."
Het gaat Kranenburg om beter onderwijs. Volgens Leyds was de schoolleiding van het begin af aan duidelijk over de doelstellingen van de school. "We kopen op deze manier geen VWO-diploma voor Daan. Ze gaan proberen het maximale uit Daan te halen."
De eerste leerlingen van de privéschool zijn allemaal acht of negen jaar. Van Kranenburg verwacht dat meer leerlingen zich op korte termijn aansluiten. Het is de bedoeling dat Bussum de eerste is in een keten van Florencius-scholen. In Haarlem en Arnhem wordt gezocht naar een geschikte locatie.
(Bron)

Geen opmerkingen: