donderdag, augustus 21, 2008

Opta waarschuwt voor 0088-nummers

AMSTERDAM - Wie wordt gebeld door een 0088-nummer, moet niet zomaar terugbellen. De Opta waarschuwt voor mogelijke misleiding met deze nummers.
De telecomwaakhond heeft klachten binnengekregen van mensen die werden gebeld door een onbekend 0088-nummer en vervolgens niets hoorden. Toen ze terugbelden, kregen ze een onbegrijpelijk bandje aan de lijn en betaalden daarvoor vijf euro per minuut.
"De schade zal niet schokkend zijn", zegt een woordvoerder van de Opta. "Maar mensen houden er een onbehaaglijk gevoel aan over en het lijkt op misleiding." De woordvoerder probeerde de lijn zelf uit en hoorde een onduidelijk verhaal over 'happy voicemail', waarna ze een keuzemenuutje kreeg voorgeschoteld.
"We willen wel benadrukken dat je natuurlijk zelf beslist of je terugbelt en hoe lang je naar zo'n bandje luistert. Al willen veel mensen nu eenmaal graag weten wie er gebeld heeft, dat is logisch." De Opta weet niet om hoeveel gedupeerden het gaat.
De 0088-nummers zijn bedoeld voor satelliettelefonie. Dat maakt ook dat de kosten voor de gesprekken zo hoog zijn. De Opta heeft de klachten inmiddels doorgegeven aan de ITU, een internationale organisatie die verantwoordelijk is voor de satellietnummers. "Deze nummers vallen niet onder de Nederlandse wet, zegt de woordvoerder. "Dus het is aan de ITU om hier iets mee te doen."
(Bron)

Geen opmerkingen: