maandag, augustus 18, 2008

Microscopisch onderzoek naar 'bad hair day'

AMSTERDAM - Met één van de sterkste microscopen ter wereld hebben Duitse wetenschappers ontdekt waarom sommige mensen hun haardos af en toe met geen mogelijkheid in model krijgen. De studie zou moeten leiden tot effectievere haarproducten.
De wetenschappers van de universiteit in Bayreuth konden haarmonsters van proefpersonen maarliefst een miljard keer vergoten met de microscoop. Ze waren daardoor voor het eerst in staat om te bestuderen hoe individuele haarvezels op elkaar reageren tijdens het kammen.
Uit het onderzoek blijkt dat er twee belangrijke oorzaken zijn voor een onhandelbare haardos. In de eerste plaatsen raken haarvezels vaak beschadigd bij het föhnen of tijdens kleurspoelingen.
Die beschadigde haren veroorzaken daarna meer wrijving bij het kammen, waardoor het haar op sommige plaatsen overeind blijft staan en niet meer in model is te krijgen.
Maar gek genoeg is ook gezond haar soms nauwelijks te kammen. Dat komt volgens de wetenschappers omdat haren die langs elkaar wrijven af en toe een negatieve lading opbouwen. De individuele haren stoten elkaar dan af en wijzen alle kanten op. Zelfs een kambeurt helpt in dat geval nauwelijks nog.
Haarconditioners worden soms al uitgerust met positief geladen moleculen die het effect van het negatief geladen haar zouden moeten compenseren. Ook is het mogelijk om stoffen aan haarmiddelen toe te voegen die de 'schubben' op beschadigde haarvezels verzachten.
Het is echter moeilijk om de juiste dosering van die stoffen te vinden. Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten van het microscopisch onderzoek daarbij helpen. "Gezien het toenemende aantal haarproducten is er een grote behoefte om haar er mooier en natuurlijk te laten uitzien", verklaarde hoofdonderzoekster Eva Max.
"Met dit experiment hebben we voor het eerst heel precies de fysieke en chemische krachten kunnen meten van haren die langs elkaar glijden of tegen elkaar aan worden gedrukt."
(Bron)

Geen opmerkingen: