vrijdag, augustus 22, 2008

'Overal gratis parkeren voor invalide'

GRONINGEN/DEN HAAG - Als het aan de PvdA ligt, moeten gehandicapte automobilisten, die daarvoor in het bezit zijn van een speciale parkeerkaart, op termijn in alle gemeenten gratis hun auto kunnen parkeren.
Tweede Kamerlid Marjo van Dijken heeft een initiatiefwet in petto, bevestigde zij vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant.
Zij stoort zich aan de huidige willekeurige situatie, waarbij er zelfs gemeenten zijn die geld vragen voor een invalidenparkeerkaart terwijl in andere gemeenten zoals Groningen, Amsterdam, Utrecht en Den Haag het parkeren voor die automobilisten overal gratis is.
De situatie is daardoor zeer onoverzichtelijk. Van Dijken spreekt van een moeizame zoektocht op internet om achter het lokale parkeerbeleid te komen.
Gehandicapten hebben in haar ogen al genoeg hinder van hun beperking. Zij zijn immers al minder mobiel. "Op deze manier kunnen zij gemakkelijker deelnemen aan het maatschappelijke leven", meent Van Dijken.
Gemeenten die parkeerinkomsten derven, hoeven er niet financieel voor te bloeden, integendeel. Ze hoeven hun parkeerautomaten bijvoorbeeld niet meer 'invalideproof' te maken. "Gemeenten hoeven straks niet meer elk uur uit te rukken om fietsen los te knippen die in de weg staan."
Bovendien hoeven ze veel minder op te draaien voor vervoersvoorzieningen, omdat gehandicapten naar het Kamerlid verwacht daar minder een beroep op zullen doen als ze zelf beter uit de voeten kunnen.
De grootste oppositiepartij SP is enthousiast voorstander van de lang verwachte plannen. Kamerlid Emile Roemer hoopt dat de PvdA snel met het wetsvoorstel komt, maar hij zet ook in op gratis parkeren in particuliere parkeergarages.
"Gehandicapten maken ook daar veel gebruik van." Van Dijkens voorstel mikt op openbare parkeerplaatsen, via een kleine wijziging van de Gemeentewet. Volgens Roemer is er geen wetswijziging nodig, maar volstaan onderhandelingen met eigenaren van parkeergarages.
Het CDA steunt de PvdA echter maar voor een deel. Een discussie over het gelijktrekken voor de prijs van een parkeervergunning voor invaliden en dus over een uniform beleid van gemeenten op dit punt is prima, meent Kamerlid Ger Koopmans.
"Maar zo goedkoop mogelijk parkeren wensen wij iedereen toe. We zien niets in aparte tarieven voor gehandicapten. Inkomenspolitiek voeren via parkeerbeleid zien we niet zitten."
(Bron)

Geen opmerkingen: