dinsdag, augustus 19, 2008

Haai mogelijk vijand van ijsbeer

AMSTERDAM - Een Noorse onderzoekster heeft resten van een jonge ijsbeer gevonden in de maag van een Groenlandse haai. De ontdekking brengt mogelijk verandering in de theorie dat ijsberen geen natuurlijke vijanden hebben.
Biologe Kit Kovacs deed de opvallende vondst, terwijl ze de eetgewoontes van Groenlandse haaien op Spitsbergen onderzocht. De roofvissen worden soms meer dan zeven meter lang en staan erom bekend dat ze grote zeehonden, dolfijnen en zelfs rendieren kunnen verslinden.
Kovacs stuitte in de maag van een Groenlandse haai echter op het kaakbeen van een ijsbeer, een dier dat nooit als mogelijke prooi van een haai werd beschouwd.
"We kunnen niet bepalen of de jonge beer nog leefde of al dood was, toen hij werd opgegeten", verklaarde de onderzoekster tegen Discovery Channel . "De Groenlandse haaien eten dode dieren, maar ze jagen soms ook actief. We wisten alleen niet dat ze ook naar de oppervlakte zwemmen om te eten."
IJsberen hebben volgens de biologieboeken geen natuurlijke vijanden. De meeste wetenschappers geloven dan ook niet dat een Groenlandse haai het in zijn hoofd zou halen om een ijsbeer aan te vallen.
Wel wijzen recente rapporten zoals de Amerikaanse Endangered Species Act er op dat ijsberen door klimaatsverandering worden gedwongen om steeds grotere stukken te zwemmen en ook in het water te jagen.
De dieren zouden daardoor in theorie een gemakkelijkere prooi kunnen worden voor de Groenlandse haaien, die juist profiteren juist van de veranderende weersomstandigheden. Uit verschillende tellingen blijkt dat de populatie van de roofvissen in de Noordelijke ijszee de laatste jaren sterk is toegenomen.
Kit Kovacs sluit confrontaties tussen de twee diersoorten niet uit, maar benadrukt dat haaien geen serieuze bedreiging vormen voor ijsberen. "Er is nog weinig onderzoek gedaan naar het jachtgedrag van Groenlandse haaien, maar ze leven al miljoenen jaren in de Noordelijke ijszee. Als er confrontaties tussen ijsberen en haaien voorkomen, dan is dat niet nieuw en van ondergeschikt belang. Het grootste risico voor de ijsbeer blijft de bedreiging van zijn leefgebied."
(Bron)

Geen opmerkingen: