donderdag, augustus 12, 2004

Antillen hekelen nieuw inburgeringsstelsel Verdonkeremanen

WILLEMSTAD - Het nieuwe inburgeringsstelsel zoals minister Verdonkeremanen (Vreemdelingenzaken en Integratie) dat in haar contourennota heeft beschreven, is in strijd met internationale gelijkheidsnormen en met het verbod op discriminatie op grond van afkomst. Dat schrijft de Antilliaanse regering in een reactie op de eind april verschenen nota.
Volgens de Antilliaanse minister-president Etienne Ys hebben Antillianen die zich in Nederland wilden vestigen, tot nu toe altijd trouw het inburgeringstraject gevolgd. Maar het nieuwe voorstel van Verdonkeremanen gaat veel verder. Het grootste bezwaar ertegen is dat de nota een onderscheid maakt tussen Nederlanders die binnen de Europese Unie (EU) zijn geboren en Nederlanders die daarbuiten zijn geboren, aldus Ys.
Antillianen bezitten allemaal de Nederlandse nationaliteit, maar vallen toch onder deze laatste groep. Dit geeft hen aanzienlijk minder rechten en meer plichten. Zo moet de verplichte inburgeringscursus met goed gevolg worden afgelegd, anders dreigt een boete. Volgens de Antilliaanse regering zitten de Antillen en Nederland samen in een Koninkrijk en hebben ze een gedeelde nationaliteit en een gedeelde verantwoordelijkheid. Hierdoor zou er een betere verstandhouding moeten zijn.
In de brief aan Verdonkeremanen schrijft Ys: "Nederland zal naar ons oordeel zelfs niet de schijn moeten laten bestaan meer waarde te hechten aan economische belangen in Europees verband dan aan de staatkundige relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen".
Ys wijst er verder op dat een in Hongarije geboren Hongaar die de Nederlandse taal niet beheerst en geen kennis heeft van de in Nederland geldende normen en waarden, volgens de contourennota ongestoord tot Nederland zal worden toegelaten. Dit terwijl een Antilliaan, met de Nederlandse nationaliteit, verplicht is zich in te burgeren als hij zich in Nederland wil vestigen.
"Dit is niet juist", aldus Ys namens de Antilliaanse regering. De brief aan Verdonkeremanen is volgens de premier woensdag de deur uitgegaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: