zaterdag, augustus 14, 2004

Hittegolven worden heter en langer

Volgens een wetenschappelijke studie krijgen Europa en Noord-Amerika de komende eeuw steeds meer te maken met langdurige hittegolven, die bovendien heter zullen zijn in vergelijking met voorgaande jaren.
Dat hebben twee Amerikaanse wetenschappers van het National Center for Atmospheric Research berekend.
Donderdag kwam een einde aan de hittegolf die Nederland tien dagen teisterde. Het was de 35ste hittegolf die het KNMI sinds 1901 registeerde. In Nederland is officieel sprake van een hittegolf als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende tenminste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is en in dat tijdvak bovendien op zeker drie dagen minstens 30 graden is bereikt.
De komende eeuw zullen dat er waarschijnlijk nog meer hittegolven volgen, zo luidt de conclusie van de onderzoekers Gerald Meehl en Claudia Tebaldi, die hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrrift Science hebben gepubliceerd.
De onderzoekers kwamen tot hun voorspelling met behulp van het in de VS ontwikkelde Parallel Climate Model, waarbij de achterliggende periode 1961-1990 werd vergeleken met de toekomstige periode 2080-2099. Het duo richtte zich op Parijs en Chicago, steden die respectievelijk in 1995 en 2003 te maken hadden met dodelijke hittegolven.
Volgens Meehl en Tebaldi kan Parijs op een toename van hittegolven van dertig procent rekenen, die bovendien langer en heter zullen zijn dan in het verleden.
De afgelopen hittegolven in Parijs duurde 8,33 tot 12,69 dagen. In de toekomst zullen de hittegolven 11,39 tot 17,04 dagen duren, aldus de onderzoekers. In Chicago zal de gemiddelde lengte stijgen van 5,39-8,85 dagen tot 8,5-9,24 dagen.
Ook zal het in de nachten minder snel afkoelen, waardoor de gemiddelde temperatuur tijdens het hoogtepunt van de hittegolf met drie graden Celsius zal stijgen.
Voornaamste oorzaak volgens de onderzoekers is de toename van broeikasgassen in de lucht, waardoor de warmte langer blijft hangen. Gassen zoals kooldioxide en methaan zorgen ervoor dat de warmte uit de teruggekaatste zonnestralen wordt vastgehouden.
De toename van hittegolven zal ongetwijfeld veel slachtoffers vergen, want hittegolven hebben een grote invloed op het welzijn van mensen en dieren. De hittegolf die Chicago in 1995 trof, kostte aan 739 mensen het leven. Door de hittegolf in Frankrijk overleden in de zomer van 2003 naar schatting 15.000 mensen, voornamelijk ouderen. Ook lieten duizenden stuks vee het leven.
(Bron)

Geen opmerkingen: