dinsdag, augustus 10, 2004

Helikopters ingezet bij bestrijden duinbranden

DEN HAAG - De Luchtmacht heeft twee Chinook helikopters naar Noord-Holland gestuurd om te assisteren bij de bestrijding van branden die sinds maandag woeden in het duingebied tussen Beverwijk en Castricum. De brandweer vermoedt dat het gaat om brandstichting. Een eerste helikopter is omstreeks 06.00 uur dinsdagochtend vertrokken. Ruim drie uur later is een tweede Chinook ook gaan assisteren bij de bluswerkzaamheden, zo meldde het ministerie van Defensie dinsdag.
De burgemeester van Heemskerk had om de assistentie gevraagd. Ongeveer negentig brandweermannen waren dinsdagochtend nog steeds bezig met het blussen van een grote en moeilijk bereikbare brandhaard, aldus een woordvoerder van de gemeente Heemskerk.
Het vuur in de duinen brak maandag rond 17.00 uur uit. Er was sprake van zeven verschillende brandhaarden, binnen een gebied van ruim vijftig hectare. De meeste brandhaarden waren maandagavond onder controle, op een na. Door toenemende wind laaide het vuur gedurende de nacht weer op.
De Chinooks zijn dinsdag vertrokken van hun thuisbasis Soesterberg. Op weg naar Noord-Holland konden de Chinooks water ophalen in de Noordzee. In de watercontainers, die aan de onderkant van de helikopter hangen, kan bijna tienduizend liter water worden opgeslagen. De helikopters maken vijftien vluchten per uur. De verwachting is dat het blussen nog wel enkele uren in beslag neemt.
De politie houdt mensen die naar zee willen of het duingebied van Heemskerk willen bezoeken tegen. Dit om te voorkomen dat de strandgangers de brandweerlieden voor de voeten lopen. De mensen wordt aangeraden uit te wijken naar de stranden van Wijk aan Zee of Castricum. Volgens een woordvoerder van de gemeente Heemskerk wordt het strand op een zomerse dag door enkele duizenden mensen bezocht.
(Bron)

Geen opmerkingen: