dinsdag, augustus 10, 2004

OM vraagt vrijspraak voor 'perfecte' kluisjesroof

DEN BOSCH - "Dit is ouderwets vakwerk waarvoor je eigenlijk alleen maar bewondering kunt hebben." Met die opmerkelijke woorden vroeg officier van justitie P. Emmen dinsdagochtend de rechtbank in Breda om drie verdachten van een spectaculaire kluisjesroof vrij te spreken. De drie Amsterdammers waren in mei al op vrije voeten gesteld. Er ligt geen bewijs tegen hen, luidde het oordeel van de rechtbank toen al.
In het laatste weekeinde van mei vorig jaar lieten twee of drie mannen zich insluiten bij de Fortis Bank aan het Kloosterplein in Breda, in het gedeelte waar zich de kluizen bevinden. In een tijdsbestek van 65 uur braken ze meer dan zestig kluisjes open. Op maandagochtend werd een medewerkster van de bank overmeesterd waarna de overvallers er vandoor gingen met 940.000 euro, sieraden en waardepapieren.
Maanden later, nadat een uitzending van Opsporing Verzocht aan de kluisjesroof was gewijd, meldde een getuige zich die een aantal Amsterdammers als schuldigen aanwees. Zowel de 30-jarige G.D. als de 38-jarige J.S. en de 22-jarige R.M. bleken kort na de roof met contant geld een dure auto te hebben aangeschaft. Hoewel zij geen van allen over een sluitend alibi beschikten, heeft het Openbaar Ministerie geen harde bewijzen tegen hen kunnen verzamelen.
S. bleek wel een van de gestolen aandelen in zijn bezit te hebben. Op basis van getuigenverklaringen acht het OM bewezen dat de Amsterdammer alle tweehonderd aandelen die bij de roof werden gestolen, heeft gehad. Daarvoor eiste de officier van justitie een werkstraf van honderd uur en tweehonderd dagen cel, waarvan 95 dagen voorwaardelijk. S. zat al 105 dagen in voorarrest dus zou niet terug hoeven naar de gevangenis.
Volgens het OM is bij de kluisjeskraak minder geweld gebruikt dan bij de gemiddelde tasjesroof. Hij kondigde aan dat de zaak tegen een vierde verdachte wat hem betreft zal worden geseponeerd. De rechtbank doet uitspraak op 24 augustus.
(Bron)

Geen opmerkingen: