zaterdag, augustus 14, 2004

Noordelijke witte neushoorn bijna uitgestorven

De populatie noordelijke witte neushoorns bestaat nog maar uit 17 tot 22 exemplaren, aldus een rapport van de IUCN.
Zwaar bewapende stropers zijn de hoofdoorzaak dat de toch al zeer beperkte populatie de afgelopen 14 maanden met de helft is geslonken.
Volgens het rapport van de natuurbeschermingsorganisatie IUCN zijn de afgelopen 14 maanden 14 tot 19 noordelijke witte neushoorns door stropers gedood. Daardoor komen de laatste noordelijke witte neushoorns alleen nog voor het Garamba National Park in de Democratische Republiek Congo.
De stropers hebben het vooral voorzien op de flinks hoorns van de dikhuiden, die veel geld opleveren. In diverse Arabische landen en in landen als China, Taiwan en Zuid-Korea vormt neushoornhoorn een belangrijk ingrediƫnt voor de traditionele geneeskunde.
De witte neushoorn telt twee ondersoorten met ieder hun eigen verspreidingsgebied: de zuidelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum simum) en de noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni).
Het noordelijke ras kwam ooit wijd verspreid voor in de savanne ten noorden van Centraal-Afrika. In 1960 telde de populatie nog zo?n 2250 stuks. Door stroperij nam hun aantal in de decennia daarna dramatisch af. In 1984 werden nog maar 15 dieren geteld.
Dankzij strenge beschermingsmaatregelen in en rond hun laatste bolwerk, het Garamba National Park nam de populatie begin jaren negentig weer toe tot boven de dertig, maar de afgelopen jaren hadden stropers in het lange tijd door oorlog verscheurde land weer vrij spel.
"Het is bedroevend om steeds weer karkassen tegen te komen van gestroopte neushoorn en olifanten. De afgelopen 23 jaar hebben we ons best gedaan om de dikhuiden te beschermen, maar zwaar bewapende bendes hebben hier flink huisgehouden. Ironisch genoeg neemt de stroperij toe in tijden van vrede," aldus Kes Hillman Smith van het Garamba National Park Project.
Volgens het IUCN is een lange termijn strategie nodig om de laatste polulatie voor uitsterven te boeden. Op korte termijn is vooral versterking van de parkbeheerders gewenst.
Met de zuidelijke witte neushoorns gaat het wel weer goed. Ook deze dieren waren door stroperij bijna van de aardbodem verdwenen, maar in 1895 werd een kleine populatie van minder dan 100 dieren ontdekt in de streek van Umfolozi-Hluhluwe in Natal, Zuid-Afrika. Vandaag de dag is dat aantal toegomen tot ruim achtduizend zuidelijke witte neushoorns.
(Bron)

Geen opmerkingen: