zaterdag, augustus 14, 2004

Boek eens een nachtje gevangenis

Hoheneck, de grootste vrouwengevangenis in het voormalige communistische Oost-Duitsland heropent haar deuren voor... toeristen. Wie eens een gevangeniservaring wil beleven, water en brood inclusief, kan voor 100 euro een nachtje boeken in de gevangenis.
Althans dat zijn de plannen van het bedrijf Artemis GmH, die de oude gevangenis opkocht. "We geven mensen de kans om het verleden zelf mee te maken," zegt projectleider Michael Heinz.
Voormalige politieke gevangenen die gemarteld en onderdrukt werden binnen dezelfde gevangenis zijn echter woedend over het idee. ?Het bedrijf wil geld verdienen door te profiteren van de misère en de ellende die hier gebeurde. De vrouwen die hier gevangen hebben gezeten zijn beledigd door het gebrek aan respect,? zegt Margot Jann van een actiegroep.
Karl Hafen, van het Internationale Vereniging voor Mensenrechten heeft al duizenden telefoontjes en brieven ontvangen van furieuze voormalige gevangenen. "Een gevangenis veranderen in een toeristische trekpleister is onaanvaardbaar," vindt de man.
(Bron)

Geen opmerkingen: