dinsdag, augustus 10, 2004

'Overheid moet harder optreden tegen spyware'

AMSTERDAM - De overheid moet harder optreden tegen spyware. Dat is de conclusie van een praktijkonderzoek van de stichting Safe Internet Foundation (SIF) dat maandag wordt gepresenteerd. De SIF adviseert meer voorlichting en een hardere handhaving en aanscherping van de Telecomwet. Volgens de SIF beschermt de Telecomwet onvoldoende tegen spyware.
Spyware wordt opgenomen in software en registreert de gegevens van een internetgebruiker. Daarbij moet worden gedacht aan de sites die hij bezoekt, maar ook aan bijvoorbeeld creditcardgegevens.
De SIF heeft in het onderzoek normaal surfgedrag gesimuleerd. Daaruit bleek dat computers vrij gevoelig zijn voor het ontvangen van spyware. De spyware wordt geïnstalleerd met programma's die software ontdoen van beveiliging, zogenaamde cracks. Ook illegale mp3's, en websites met gratis erotiek zijn vaak besmet met spyware.
De gebruikers kunnen ook zelf maatregelen nemen. De SIF adviseert regelmatig Windows updates te draaien en het automatisch updaten aan te zetten. Ook is het verstandig niet te klikken op 'vreemde popup's. Verder raadt SIF aan geen pagina's met gratis porno, mp3's en cracks te bezoeken.
De SIF is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor veilig internetgebruik door voorlichting en onderzoek.
(Bron)

Geen opmerkingen: