donderdag, mei 20, 2010

'Baby's leren tijdens slaap'

AMSTERDAM - Baby’s zijn in staat om nieuwe informatie op te nemen tijdens hun slaap. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met een experiment.
Hoewel pasgeboren kinderen maar een paar uur per dag wakker zijn, reageren hun hersenen ook op hun omgeving als ze diep in slaap zijn. Zo zijn slapende baby’s bijvoorbeeld in staat om te anticiperen op muziek, beweren onderzoekers van de Universiteit van Florida in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Volgens de wetenschappers is deze vorm van leren erg bijzonder en kunnen baby’s zich door het verschijnsel razendsnel ontwikkelen.
“We hebben een basale vorm van leren ontdekt bij slapende pasgeboren kinderen die waarschijnlijk niet voorkomt bij volwassenen”, verklaart hoofdonderzoekster Dana Byrd in de Britse krant The Daily Telegraph.
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen toen ze tijdens een experiment een deuntje lieten horen aan 26 baby’s die in diepe slaap waren. Meteen na de muziek werd er een klein beetje lucht geblazen tegen de oogleden van de kinderen.
Na 20 minuten bleek dat 24 van de 26 babys hadden geleerd om hun ogen meteen na het deuntje dicht te knijpen, ook al waren ze geen moment wakker geweest. Wel werden er tijdens het leerproces veranderende hersengolven gemeten bij de kinderen.
De resultaten hebben de wetenschappers verrast. “Baby’s zijn veel betere ‘informatiesponzen’ dan we dachten”, aldus Byrd. “Uit eerdere studies bleek al dat deze vorm van leren soms voorkomt bij pasgeboren kinderen die wakker zijn. Maar dit is de eerste keer dat dit verschijnsel is waargenomen bij slapende baby’s.”
Baby’s zijn mogelijk in staat tot het opnemen van informatie in hun slaap, omdat ze op een totaal andere manier slapen dan volwassenen.
“De slaappatronen van pasgeboren kinderen zijn heel anders dan die van oudere kinderen en volwassenen”, verklaart Byrd. “Hun slaap is veel actiever, aangezien het ritme van hun hartslag en ademhaling sterk wisselt.”
(Bron)

Eigenlijk is het logisch, want als die ukkies alleen kunnen leren als ze wakker zijn, dan zou het niet zo snel gaan.

Geen opmerkingen: