vrijdag, mei 21, 2010

Dichter Driek van Wissen overleden

AMSTERDAM - De voormalige dichter des vaderlands Driek van Wissen is vrijdag in Istanbul overleden. Volgens het Dagblad van het Noorden, waarvoor Van Wissen wekelijks een 'sonnettette' schreef, is hij overleden aan een hersenbloeding. Van Wissen is 66 jaar geworden.
Van Wissen werd geboren in Groningen, waar hij altijd bleef wonen. Hij studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte van 1968 tot 2005 als docent Nederlands aan het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.
Vanaf 1976 verschenen bundels van zijn hand bij verschillende uitgeverijen. Van Wissen noemde zichzelf een vormvaste dichter. Het sonnet had zijn voorkeur en zijn gedichten waren over het algemeen vrij luchtig van toon.
Naast gedichten schreef Van Wissen ook liedteksten voor onder andere het Groningse Geld-maakt-niet-gelukkig-ensemble en voor het VARA-radioprogramma Spijkers met koppen.
In 2005 werd Van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Gerrit Komrij. In 2009 werd hij opgevolgd door Ramsey Nasr.
(Bron)

Geen opmerkingen: