zaterdag, mei 22, 2010

Nederlandse militair omgekomen in Uruzgan

AMSTERDAM - Opnieuw is in de Afghaanse provincie Uruzgan een Nederlandse militair om het leven gekomen. Bij een aanslag met een bermbom raakten vier anderen gewond, van wie twee zwaar.
Dat heeft Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm zaterdagavond bekendgemaakt.
De gesneuvelde Nederlandse militair is de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen. Hij behoorde tot het 42e pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot.
Ook een Franse militair en een Afghaanse tolk kwamen om. De aanslag gebeurde bij het plaatsje Deh Rawod.
Een Franse eenheid stuitte op een zogeheten geïmproviseerd explosief (IED), waarna Nederlanders erin slaagden die te ruimen. Daarna reden ze zelf op een andere IED.
Van Uhm en demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) zijn "diep geschokt". Ze spraken zaterdagavond van een "laffe aanslag".
"Wij leven ten diepste mee met de nabestaanden van de gesneuvelden, die zich gezamenlijk inzetten voor de toekomst van Afghanistan en een veiliger wereld. Korporaal Luc Janzen was een ware en moedige militair."
"Wij wensen zijn ouders, vriendin, familie, vrienden en collega's en de relaties van de andere gesneuvelden veel kracht om dit grote verlies te dragen. Onze gedachten zijn bij hen in deze moeilijke tijd. Ook de gewonde militairen, hun relaties en collega's in Afghanistan wensen wij sterkte", aldus de verklaring.
Sinds het begin van de missie in Uruzgan zijn in Afghanistan nu 24 Nederlandse militairen omgekomen. De laatste slachtoffers waren de 29-jarige korporaal Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders. Zij kwamen 17 april om toen hun voertuig op een bermbom reed in het westelijke Deh Reshangebied.
(Bron)

Geen opmerkingen: