dinsdag, mei 18, 2010

Halvering budget privéreizen Oranjes

DEN HAAG - Het budget voor privéreizen van leden van het Koninklijk Huis wordt per 1 januari gehalveerd tot maximaal 305.000 euro per jaar. Betrouwbare bronnen bevestigden dinsdag een bericht in NRC Handelsblad hierover.
De aanpassing van het budget gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer, die premier Jan Peter Balkenende vorig jaar verzocht de vergoeding voor privévluchten van de Oranjes aan banden te leggen.
Balkenende zegde toe dat alleen prins Willem-Alexander en prinses Máxima nog de kosten van hun privévluchten mogen declareren. Het staatshoofd - koningin Beatrix - heeft altijd recht om te vliegen omdat haar vluchten worden geacht in het openbaar belang te zijn.
Tot de nieuwe regeling konden alle tien volwassen leden van het Koninklijk Huis hun vliegkosten vergoed krijgen.
Zij konden samen elk jaar maximaal 610.000 euro declareren voor privégebruik van onder andere het regeringsvliegtuig, een helikopter en de inhuur van civiele luchtvaartuigen. Een meerderheid van de Kamer wilde dat de Oranjes zelf opdraaien voor de kosten van privévluchten.
Balkenende vindt dat de overheid voor de vliegkosten alleen in de buidel moet tasten voor leden van het Koninklijk Huis die een uitkering ontvangen. Dat zijn momenteel naast het staatshoofd de troonopvolger en zijn echtgenote.
Het regeringsvliegtuig KBX is vorig jaar nog flink verbouwd. Volgens NRC Handelsblad blijkt uit openbaar gemaakte stukken dat die renovatie 4,3 miljoen euro kostte, 800.000 euro meer dan begroot.
Na twaalf jaar gebruik van de KBX (wat staat voor koningin Beatrix) waren delen van het interieur aan vervanging toe. De verlichting, de bekleding en het entertainmentsysteem zijn vernieuwd, waardoor de gebruikers van het regeringsvliegtuig nu aan boord ook kunnen internetten en e-mailen.
Er zijn zes op maat gemaakte opblaasbare matrassen aangeschaft, die op de nieuwe stoelen kunnen worden geplaatst om ze tot bed om te vormen. Daarnaast is een beveiligingssysteem aangebracht.
(Bron)

Geen opmerkingen: