vrijdag, mei 21, 2010

Grove fout eindxamen op Bertrand Russell College

KROMMENIE - De examencommissie van het Bertrand Russell College in Krommenie heeft vrijdag een grote fout begaan in het nadeel van de scholieren.
Voorafgaand aan het vwo-examen geschiedenis liet de commissie ten onrechte weten dat vraag zeven niet hoefde te worden gemaakt. Dat heeft het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) vrijdag gemeld.
In vraag zeven van het havo-examen geschiedenis bleek een fout te zitten waardoor het College van Examens (CvE) een mededeling had gestuurd die voor het begin van het examen aan alle kandidaten moest worden doorgegeven.
Op het Bertrand Russell College is deze boodschap echter niet aan de havo-, maar aan de vwo-leerlingen gemeld.
''Ik betreur het incident ten zeerste'', aldus de verantwoordelijk secretaris. ''Ik doe dit werk nu 26 jaar. Het is voor het eerst dat een dergelijke fout is gemaakt.'' Het meest vervelende vindt hij dat leerlingen buiten hun schuld de dupe zijn.
''Dit is wel even iets anders dan een te laat briefje vergeten. Ik baal hier stevig van. Zeker voor de leerlingen die net op het randje van net niet, net wel balanceren en de punten hard nodig hebben.''
Door het missen van de vraag kunnen de vwo-leerlingen nu nog maar 76 in plaats van de volle tachtig punten halen. Daarnaast hebben havo-leerlingen ten onrechte vraag zeven van de toets gemaakt.
Ouders en leerlingen hebben wisselend gereageerd op de fout. ''Sommigen zijn boos, sommigen verdrietig. Dat kan ik heel goed begrijpen'', aldus de secretaris. ''Mensen die mij goed kennen, weten ook dat ik de situatie zeer pijnlijk vind.''
De onderwijsinspectie beraadt zich over een mogelijke tegemoetkoming aan de gedupeerde leerlingen.
Een docent in Papendrecht dacht bij het geschiedenisexamen de vwo-kandidaten op hun gemak te kunnen stellen met een gitaarconcert, maar veel jongeren ergerden zich hier wild aan.
Zij belden na afloop direct met het LAKS om hun gal te spuwen. Het LAKS ontving vrijdag in de loop van de middag al 4300 klachten. De meerderheid van de bezwaren ging over het examen geschiedenis op het vmbo, de havo en het vwo.
1250 keer belden havisten over hun toets. Ook 1450 vwo'ers beklaagden zich. Zij wonden zich vooral op over de eerste vraag, aldus een woordvoerder van het LAKS. Die was naar hun mening te onduidelijk. Daarnaast pakten zevenhonderd vmbo-leerlingen de telefoon.
Tot nu toe ontving het LAKS ruim 57.000 klachten.
(Bron)

Geen opmerkingen: