woensdag, mei 19, 2010

Vakbond luidt noodklok over ov-agressie

ROTTERDAM - De Vakbond Onafhankelijk RET-personeel (VOR) heeft woensdag de noodklok geluid over agressie in het Rotterdamse openbaar vervoer.
Volgens de bond wordt er al lange tijd veel gesproken over oplossingen, maar blijken de genomen maatregelen tot op heden onvoldoende.
VOR stelt dat personeel van de Rotterdamse vervoerder RET sinds begin dit jaar 73 keer aangifte bij de politie heeft gedaan van geweld.
Het incident waarbij zondag een groep jongeren personeel met de dood bedreigde en mishandelde, was aanleiding om burgemeester Ahmed Aboutaleb, de politieke partijen en de RET-directie een brandbrief te schrijven.
De bond schrijft daarin dat personeelsleden nog dagelijks aan incidenten worden blootgesteld. ''Wij hopen dat er niet net zolang gewacht zal worden, totdat er dodelijke slachtoffers zullen vallen. Wij kunnen en mogen dit niet meer tolereren.''
Bij VOR zijn zevenhonderd RET-personeelsleden aangesloten, van kantoorpersoneel tot bestuurders en controleurs. De bond is daarmee volgens eigen zeggen de grootste bond voor RET-personeel. Bij het bedrijf werken ongeveer 2700 mensen.
''Het is goed dat er aandacht wordt gevraagd voor veiligheid. Ieder incident is er een te veel'', zei een woordvoerster van de RET. Ze benadrukte wel dat het aantal incidenten in de eerste vier maanden van dit jaar is afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Wel neemt de ernst van de incidenten toe.
De vervoerder trof een keur aan maatregelen om het geweld te beteugelen. Zo geldt op een aantal tramlijnen een ov-verbod voor raddraaiers. Aboutaleb maakte vorige week nog bekend die maatregel verder uit te breiden.
Ook reizen sinds enkele maanden politieagenten in burger mee in het openbaar vervoer. ''Je blijft met je handen van onze mensen op de metro, tram en bus af. Mensen die de fout ingaan, pakken we daarom hard aan'', liet de burgemeester weten in een reactie op de brief.
(Bron)

Geen opmerkingen: