dinsdag, mei 18, 2010

Oudste tombe Midden-Amerika gevonden

MEXICO-STAD - Archeologen hebben in Mexico naar eigen zeggen de oudste graftombe van Midden-Amerika gevonden.
Dat heeft het Mexicaanse nationale instituut voor antropologie en geschiedenis (INAH), maandag bekendgemaakt.
De tombe, aangetroffen in de zuidelijke deelstaat Chiapas, is ongeveer 2700 jaar oud en behoort tot de vroege Zoque-cultuur.
De vondst werd vlakbij het toeristische plaatsje Chiapa de Corzo gedaan. De tombe is ongeveer 12 vierkante meter groot en bevindt zich in een kleine piramide van 6 of 7 meter hoog, waarop een tempeltje is gebouwd. Vermoedelijk is het de laatste rustplaats van een edelman.
Dat het graf zich in een kleine piramide bevindt wordt door het INAH ''bijzonder'' genoemd. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat dergelijke constructies pas veel later werden gebouwd. ''De tombe is zo'n duizend jaar ouder dan de graven in de piramides van de Maya's'', licht een van de archeologen toe.
In het graf zijn de resten van vier mensen gevonden, waarvan twee gekleed in jaden kostuums. Daarnaast troffen de archeologen meer dan duizend voorwerpen aan, waaronder aardewerk en sieraden van edelstenen.
De Zoques, waarvan er nu nog steeds zo'n 40.000 in Chiapas wonen, stammen af van de Olmeken, één van de oudste volken van Latijns-Amerika. Chiapas en het nabijgelegen schiereiland Yucatán staan vooral bekend om de Maya's, die het gebied beheersten tot de komst van de Spaanse veroveraars. Ruïnes van de Maya's zoals Palenque, Chichén Itzá, Uxmal en Tulum lokken jaarlijks vele honderdduizenden toeristen naar het zuiden van Mexico.
(Bron)

Geen opmerkingen: