vrijdag, mei 21, 2010

Oosterschelde gescand op bruinvissen

RIJSWIJK - De stichting Rugvin voert zaterdag een scan uit van het water in de Oosterschelde om te bepalen hoeveel bruinvissen er zwemmen.
Dat heeft de organisatie, die de scan samen met het Wereld Natuur Fonds doet, vrijdag laten weten. Het is zaterdag de Internationale Dag van de Biodiversiteit.
In september werd de Oosterschelde voor het eerst gescand en toen telden de speurders 37 bruinvissen, waaronder vijf kalfjes. Verwacht wordt dat dit keer zeer jonge dieren zullen worden gezien. De resultaten zijn zondag bekend.
Het is de bedoeling dat vanaf het middaguur negen schepen van de Oosterscheldekering in het westen langzaam naar het oosten varen en het water met akoestische apparatuur afzoeken naar bruinvissen.
De stichting Rugvin noemt het uniek dat bruinvissen, die normaal in open zee leven, in een deels afgesloten gebied als de Oosterschelde voorkomen. De dieren worden daar al jaren gezien.
Met de tweede scan wil de stichting vaststellen of de groep stabiel is wat betreft aantal en of ze de Oosterschelde ook uitzwemmen.
(Bron)

Geen opmerkingen: