woensdag, januari 31, 2007

Britse politie arresteert terreurverdachten

LONDEN - De Britse politie heeft woensdagochtend acht personen gearresteerd die worden verdacht van terrorisme. Zij werden in alle vroegte in Birmingham van hun bed gelicht, aldus de politie van het district West Midlands. Het ging volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken om een grote antiterreuroperatie.
De politie verdenkt het achttal er volgens de zender Sky News van dat zij een grote aanslag voorbereidden. "Het zou om een groot complot gaan, een of andere spectaculaire aanval. Het was niet gericht tegen het openbaar vervoer", aldus de omroep.
De BBC wist te melden dat hun doel niet was veel slachtoffers te maken. Het zou gaan om "een andere benadering van terrorisme in het Verenigd Koninkrijk".
De arrestanten worden officieel verdacht van het "opdracht geven tot of voorbereiden van terreurdaden". Aan de arrestaties om vier uur in de ochtend, in wijken waar veel Britten van Pakistaanse afkomst wonen, ging lang onderzoek vooraf, aldus de zender.
Er is geen direct gevaar voor de bevolking, benadrukte de politie in een persbericht. Het huidige dreigingsniveau is door de Britse autoriteiten ingeschaald als ernstig, wat betekent dat een aanslag 'zeer waarschijnlijk' is.
Groot-Brittanniƫ werd in juli 2005 getroffen door zelfmoordaanslagen op het Londense openbaar vervoer, waardoor 52 mensen omkwamen en honderden werden verwond. Twee weken later mislukte een klaarblijkelijke poging die aanslagen over te doen.
Vorig jaar voorkwamen de autoriteiten een plan om boven de Atlantische Oceaan verkeersvliegtuigen op te blazen. De verdachten in deze zaken zijn nog niet berecht.
(Bron)

Geen opmerkingen: