woensdag, januari 31, 2007

Onjuiste verkiezingsuitslag Eindhoven door tijdgebrek

EINDHOVEN - Onbekendheid met de vervangende apparatuur was de reden voor het verschijnen van een onjuiste voorlopige uitslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Eindhoven.
De gemeente heeft dat geschreven in een toelichting aan de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl.
Eindhoven was één van de gemeenten die door de afkeuring van de Sdu stemcomputer op het laatste moment de overstap moest maken naar de onbekende stemmachine van concurrent Nedap. De gemeente kreeg 109 exemplaren.
Ook leverancier Nedap liet de gemeente weten dat een gedegen instructie vooraf de onjuiste voorlopige uitslag had voorkomen.
"Helaas heeft een dergelijke instructie door tijdgebrek vanwege alom bekende redenen niet plaats kunnen vinden."
In de eerste uitslag op woensdagavond 22 november kwam de SP als grootste uit de bus in Eindhoven. Een dag later bleek in de gecorrigeerde telling dat het CDA de meeste stemmen had gekregen: 481 stemmen voor het CDA waren 'vergeten'.
Wat precies misgegaan, weet de gemeente nog steeds niet te vertellen. Omdat de Sdu stemcomputer nog steeds niet is goedgekeurd ziet het er naar uit dat de gemeente Eindhoven ook bij de komende Provinciale Statenverkiezingen weer met apparatuur van Nedap stemt.
Tegenover Omroep Brabant verklaarde een woordvoerder van de actiegroep dat zij geen rechtszaak zullen beginnen tegen de gemeente Eindhoven. De woordvoerder was niet geheel tevreden over de informatie die de gemeente Eindhoven openbaar maakte. Volgens hem heeft het echter geen zin om hierop door te gaan.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Dat is dus echt grote onzin, wij hebben die Nedaps hier (Ehv) jaren lang gehad, en die smoelen op de stemburo's zitten er ook al jaren.