woensdag, januari 31, 2007

Kroes dreigt banken met maatregelen

BRUSSEL - De Europese Commissie dreigt banken en creditcardmaatschappijen met maatregelen als zij niet snel meer concurrentie mogelijk maken in hun marktsector.
De concurrentie laat ernstig te wensen over in de markten voor betaalkaarten, betalingssystemen en de consumentenmarkt voor bankieren. De detailhandel en de gewone burger zijn daarvan de dupe.
Dat is de conclusie van anderhalf jaar onderzoek in opdracht van eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging).
Kroes constateerde vorig jaar al dat banken en creditcardmaatschappijen kunstmatig hoge tarieven berekenen. De situatie is er niet echt beter op geworden, stelt ze nu. De consument wordt soms "opgelicht" door de banksector, zei Kroes woensdag bij de presentatie van haar rapport. Kroes zal haar bevoegdheden gebruiken om "ernstig misbruik" aan te pakken.
De kosten voor het gebruik van bankpasjes, creditcards, leningen voor consumenten en voor bedrijven zijn "onnodig" opgedreven door de banken. Vorig jaar april stelde Kroes al in een tussenrapportage dat consumenten honderden euro's per jaar kunnen besparen als de banken de woekerwinsten verlagen.
De detailhandel betaalt in sommige landen vier keer meer voor pinbetalingen dan elders. En die kosten worden vaak doorberekend in de consumentenprijs, ook voor wie cash betaalt.
Kroes noemde de gemaakte winsten toen "schandalig hoog" en dreigde met rechtszaken bij het Europese Hof van Justitie. Daarna hebben de banken in Oostenrijk, Finland en Portugal hun leven gebeterd.
Maar in sommige EU-lidstaten lopen de praktijken nog altijd de spuigaten uit. Zo maken banken het heel duur om van bank te switchen (335 euro in Frankrijk bijvoorbeeld) en beconcurreren zij elkaar niet op de lokale markt. Ook worden particulieren gedwongen bij een lening ook een verzekering of een lopende rekening te openen. Dat beperkt de keuzevrijheid, aldus Kroes.
Ook betalen bedrijven in het ene land veel meer aan de bank voor het gebruik van pinbetalingen dan in andere landen. De consument en de detailhandel zijn van dat alles de dupe.
Het Platform Detailhandel Nederland riep Kroes woensdag op vooral de creditcardmaatschappijen aan te pakken. Een creditcardbetaling is voor de winkelier gemiddeld vijftig keer duurder dan een pinbetaling.
Nederlandse banken voelen zich niet aangesproken door de uitkomst van het rapport. "Er zijn geen specifieke knelpunten gesignaleerd in de concurrentie tussen banken in Nederland. Daarmee bevestigt het rapport het beeld dat er op de Nederlandse bankenmarkt voldoende concurrentie bestaat", zo liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten.
Er gaat veel geld om in de Europese betaalkaartindustrie: de verrichtingen van consumenten hebben een waarde van 1350 miljard euro per jaar. De betalingen leveren de banken jaarlijks ongeveer 25 miljard euro aan vergoedingen van Europese bedrijven op.
De markt voor consumentenbankieren genereert in de EU tussen de 250 en 275 miljard euro per jaar aan brutoinkomsten, gelijk aan 2 procent van het bruto binnenlands product in de EU.
(Bron)

Geen opmerkingen: