woensdag, januari 31, 2007

Minder diefstal door winkelpersoneel

DEN HAAG - Winkelpersoneel heeft vorig jaar voor 170 miljoen euro van de baas gestolen. Dat is bijna 10 procent minder ten opzichte van de 190 miljoen euro in 2005. Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) woensdag gezegd naar aanleiding van een bericht in AD.
De stichting schrijft de daling toe aan de invoering in de zomer van 2005 van een 'zwarte lijst'. Hierop staan medewerkers die wegens fraude zijn ontslagen. Zo wordt voorkomen dat ze weer bij een andere winkel aan de slag gaan.
Bij winkeliers die aan dit waarschuwingssysteem meedoen, was sprake van een grotere daling van de interne fraude: gemiddeld 40 procent ten opzichte van 2005. Momenteel doet ongeveer 10 procent van de winkeliers mee aan het systeem. De stichting verwacht dat dit jaar het overgrote deel van de detailhandel zich aansluit.
Frauderend winkelpersoneel bezondigt zich in de meeste gevallen aan een greep uit de kas. In de overige gevallen gaat het vooral om diefstal van goederen. Circa 5000 personeelsleden zijn verantwoordelijk voor het fraudebedrag van 170 miljoen euro. In de detailhandel werken zo'n 700.000 mensen.
Bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond betwist dat de invoering van de lijst de reden is dat er minder is gestolen door winkelpersoneel. Het komt vooral door preventieve maatregelen die onder meer door de vakbonden met werkgevers zijn afgesproken, meent hij.
CNV Dienstenbond heeft van meet af aan principieel bezwaar gehad tegen de invoering van de lijst. Mensen worden dubbel gestraft omdat ze ook een 'beroepsverbod' krijgen opgelegd, aldus de vakbond.
(Bron)

Geen opmerkingen: