woensdag, januari 31, 2007

Nederlandse communicatiesatelliet verwoest

CAPE CANAVERAL - Een gloednieuwe communicatiesatelliet van de Nederlandse firma SES New Skies is dinsdag verwoest. De satelliet bevond zich in een raket die tijdens de start explodeerde. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend.
Een officieel onderzoek is ingesteld. Tot de uitkomst daarvan wil SES New Skies niet ingaan op mogelijke problemen.
De Zenit-raket werd gelanceerd vanaf een voormalig olieplatform in de Stille Oceaan. De satelliet NSS 8, gebouwd door Boeing, bevatte bijna honderd transponders voor onder meer snel internet, uitzendingen en telefonie. SES New Skies levert dergelijke diensten.
Een woordvoerder van SES New Skies verklaarde woensdag dat de schade voor de onderneming meevalt. "De satelliet was van Boeing. Wij hadden afgesproken dat deze aan ons zou worden overgedragen als de satelliet in de lucht was. Dat was niet het geval." Boeing was echter wel verzekerd.
Hoe groot de schade precies is, is dus niet bekend. De woordvoerder kon wel zeggen dat de kosten voor een dergelijke satelliet vanaf te tekentafel tot de plaats van bestemming kunnen oplopen tot 250 miljoen euro. "Dat zijn dan de kosten voor de gehele missie."
SES New Skies zelf lijdt ook schade. "We hadden met de nieuwe satelliet verder moeten groeien. Dat kan nu niet. Er is niemand die we hiervoor aansprakelijk kunnen stellen. De NSS 8 zou de NSS 703 vervangen. Die blijft nu langer in de ruimte. Met deze satelliet kunnen tot 2009 verder."
(Bron)

Geen opmerkingen: