dinsdag, januari 30, 2007

Marechaussee neemt id-kaart met clownsfoto in beslag

SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft maandagavond de identiteitskaart afgenomen van de man uit Hellevoetsluis die van de gemeente een identiteitsbewijs kreeg waarop hij staat afgebeeld met een pasfoto van zichzelf als De Joker, een figuur uit de Batman-films. Dat bevestigde een woordvoerder van de marechaussee.
De man is niet aangehouden. Hij keerde terug van een vlucht uit Londen en stond sinds de loop van maandag gesignaleerd omdat zijn identiteitsbewijs van rijkswege was ingetrokken. De gemeente liet donderdag al weten dat de man zijn kaart moest inleveren, omdat zijn "huidige verschijningsvorm anders is dan op zijn id-kaart."
Volgens Rob Stenacker van de marechaussee vertrok de man uit Hellevoetsluis maandagmorgen ongeschminkt naar Londen. We hebben dat toen wel vastgesteld, maar we moesten hem laten gaan omdat de man toen nog niet gesignaleerd stond", verduidelijkt hij. "Toen hij terugkwam was dat wel geregeld. Hij is niet opgepakt, omdat het geen valse identiteitskaart betrof.
Het incident van de clownsfoto op het identiteitsbewijs haalde de nationale politiek. Zo liet SGP-Kamerlid Kees van der Staaij weten dat hij wil dat het ministerie de regels voor pasfoto's op id-kaarten opnieuw bekijkt, nu is gebleken dat die makkelijk zijn te omzeilen met een beroep op levensovertuiging.
Aleid Wolfsen van de PvdA wilde eveneens tekst en uitleg. Hij vraagt zich af of de richtlijnen duidelijk genoeg zijn en of de criteria voor pasfoto's aanscherping nodig hebben.
Binnenlandse Zaken verscherpte vorig jaar de regels voor pasfoto's wegens de invoering van het nieuwe elektronische paspoort. Zo mogen mensen op een pasfoto niet meer lachen en moeten zij hun mond gesloten houden. Het hele gezicht moet goed te zien zijn.
De 35-jarige inwoner van Hellevoetsluis schminkte zich bij de aanvraag van de omstreden id-kaart en zette een hoedje op. Volgens de gemeente deed hij een beroep op de mogelijkheid om op grond van levensbeschouwelijke reden met een bedekt hoofd op de kaart te mogen staan.
"Er is uitvoerig met betrokkene gesproken over zijn verschijningsvorm in het kader van zijn levensbeschouwing, waardoor voor zover mogelijk op dat moment de wet op een juiste manier is uitgevoerd. De wet geeft daartoe de mogelijkheid. Op basis van zijn levensbeschouwing kreeg hij vrijstelling", aldus de gemeente Hellevoetsluis.
De 35-jarige man, die beveiligingsbeambte is, wilde aantonen dat de huidige regels niet voldoen. Hij zegt dat hij ook succesvol een rijbewijs heeft aangevraagd, wederom met een foto van hemzelf als De Joker.
(Bron)

Geen opmerkingen: