zaterdag, februari 03, 2007

Ministerie van Landbouw roept op tot ophokken pluimvee

ZOETERMEER - Het ministerie van Landbouw heeft zaterdagmiddag met onmiddellijke ingang een zogenoemde afschermplicht verordonneerd in reactie op het geval van vogelgriep dat in Groot-Brittanniƫ is geconstateerd. Dat betekent dat pluimveehouders en particulieren hun kippen, kalkoenen en andere vogels in afgeschermde hokken moeten houden.
De afschermplicht ofwel ophokplicht werd afgekondigd na spoedberaad op het ministerie. De maatregel moet voorkomen dat virus zich via uitwerpselen van trekvolgels verspreid.
De aanleiding is de uitbraak van vogelgriep op een kalkoenenbedrijf in Suffolk in het oosten van Engeland. Daar is de dodelijke variant H5N1 vastgesteld. Al 2500 kalkoenen van de 159.000 kalkoenen zijn omgekomen.
De oorzaak van de besmetting staat niet vast. Maar het ministerie wil geen enkel risico nemen. Controleurs van de Algemene Inspectiedienst gaan met ingang van zondag op pad om de naleving van de maatregel te controleren.
Nog voor het spoedberaad hadden de productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) pluimveehouders en particulieren al opgeroepen hun pluimvee zo snel mogelijk op te hokken.
De afgelopen twee weken werd al tweemaal vogelgriep geconstateerd in Hongarije. Dat waren de eerste gevallen van de griep in Europa sinds vorig jaar augustus. De Britse autoriteiten hebben onmiddellijk de eerder in EU-verband afgesproken maatregelen genomen. Zo is er een afgesloten zone van 3 kilometer rond het getroffen bedrijf.
(Bron)

Geen opmerkingen: