vrijdag, februari 02, 2007

Schiphol vervuilt weer slootwater

SCHIPHOL - De waterkwaliteit van de sloten rond vliegveld Schiphol is wederom onder de maat. Afgelopen week gebruikte de luchthaven glycol om de vliegtuigen en de startbanen ijsvrij te houden. Dat maakte Schiphol vrijdag bekend.
Het vliegveld heeft onder andere pompen neergezet om het water in de sloten te beluchten. Vorige winter zorgde het zogeheten de-icen ook voor veel problemen in de wateren rond de luchthaven.
Schiphol moest daarom twee keer een dwangsom van 300.000 euro betalen voor het vervuilen van de sloten. De luchthaven besloot vorig jaar versneld speciale de-icingsplatformen en voorzieningen op de pieren aan te leggen, zodat de glycol apart wordt opgevangen.
De glycol die tijdens het taxiën en starten nog van het vliegtuig glijdt, komt via de rijbanen nog wel in de sloten terecht. Glycol is met behulp van zuurstof biologisch afbreekbaar
De hoeveelheid glycol in het water is volgens Schiphol niet te vergelijken met de hoeveelheden van vorig jaar. 'De maatregelen hebben zeker effect gehad. Helaas is de invloed van de overige glycol toch nog te groot. We bekijken hoe we dat moeten oplossen', aldus een woordvoerster van de luchthaven.
Het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat maandag actie ondernemen, als de waarden langer dan 24 uur overschreden zijn. 'Ze houden zich niet aan de afspraken. Als dat zo blijft zijn we genoodzaakt om wederom een dwangsom te eisen.'
(Bron)

Geen opmerkingen: