vrijdag, september 12, 2008

Actie Greenpeace bij hoofdkantoor Philips

AMSTERDAM - Greenpeace heeft vrijdagochtend voor het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam kleine flesjes water uitgedeeld aan het personeel.
Het water was afkomstig uit een Ghanees meertje dat zwaar vervuild is door giftige stoffen uit illegaal gedumpte elektronica. Dat meldde een woordvoerster van Greenpeace.
De milieuorganisatie wil met de actie grote elektronicafabrikanten aanspreken op hun gebrek aan betrokkenheid bij de recycling van hun oude, afgedankte producten.
Die belanden vaak in ontwikkelingslanden en veroorzaken daar grote milieu- en gezondheidsproblemen. Televisies zitten bijvoorbeeld vol lood.
Philips is niet de enige, maar wel een van de slechtste, zegt Greenpeace. Sony en Dell presteren veel beter op het gebied van inzameling en verwerking.
Tien actievoerders deelden 135 flesjes uit. Er was een extra grote voor Philips-topman Gerard Kleisterlee, die bij de receptie werd afgegeven. Niet alle werknemers accepteerden de flesjes of de folders, aldus de zegsvrouw.
Philips zegt in een reactie geschokt te zijn door de bevindingen van Greenpeace in Ghana. "Wij exporteren echter geen afval. Kennelijk zijn er zwakke schakels in het inzamelings- en recyclingsysteem waarvan bepaalde personen gebruik maken."
Het concern wil het systeem verbeteren, maar daarvoor is volgens een woordvoerster een bredere aanpak nodig met regeringen en andere bedrijven.
De inhoud van de flesjes die het personeel heeft aangenomen, verdwijnt niet in de wc. Het spul zal verantwoord worden afgevoerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: