donderdag, september 11, 2008

Verburg raadt varkenstransporten naar Rusland af

DEN HAAG - Minister Gerda Verburg (Landbouw) ziet liever geen levende varkens naar Rusland gaan. Zij kan zulke transporten juridisch niet tegenhouden en roept daarom de sector op zelf af te zien van zulke plannen.
Van concrete transporten is volgens een woordvoerder van Verburg nog geen sprake. De minister heeft de sector in een gesprek echter laten weten dat ze deze niet vindt passen in haar dierenwelzijnsbeleid, schrijft ze woensdag de Tweede Kamer.
Binnen de Europese Unie geldt een maximale transporttijd van 21 uur. Nederland pleit al langer om die terug te brengen tot acht uur. Een veetransport naar Rusland vergt 60 tot 70 uur. Op Russisch grondgebied zijn de Europese regels niet van toepassing. Moskou is niet van plan ze toe te passen.
Verburg noemt verder de niet in te schatten, soms lange wachttijden aan de EU-grens met Wit-Rusland, de extreme weersomstandigheden die kunnen optreden, de kwaliteit van de wegen en het ontbreken van erkende rustplaatsen in Rusland.
Een ander argument dat zij gebruikt, is het risico op de import van dierziekten zoals de klassieke varkenspest en de Afrikaanse varkenspest.
Verburg wil maximaal gebruik maken van de mogelijkheden om het deel van de reis binnen de EU aan strengere eisen te binden. Zo mogen minder varkens dan normaal in een transportwagen worden vervoerd.
(Bron)

Geen opmerkingen: