dinsdag, september 09, 2008

Productie industrie omlaag

VOORBURG - De productie van de Nederlandse industrie is in juli met 2,6 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. In alle branches werd minder geproduceerd, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
In de eerste zes maanden steeg de productie nog met gemiddeld 1 procent. Het is volgens het CBS echter nog te vroeg om conclusies te trekken uit de daling. Dit heeft te maken met veranderende vakantiepatronen. Het CBS wacht daarom de cijfers over augustus af.
CBS-econoom Michiel Vergeer noemde de prestaties van de industrie "opvallend slecht". Het gaat om de grootste afname van de productie in vijf jaar tijd, zei hij. "Maar het zou kunnen zijn dat in juli door vakanties meer bedrijven dicht waren dan anders. Het is daarom te vroeg om te spreken van een krimpende industrie."
De omzet van de industrie steeg in juli wel fors. In vergelijking met juli vorig jaar bedroeg de stijging bijna 12 procent. Dit was volgens het CBS geheel toe te schrijven aan hogere afzetprijzen.
(Bron)

Geen opmerkingen: