woensdag, september 10, 2008

Experiment met huur naar inkomen

ROTTERDAM - Op 1 oktober beginnen vier woningcorporaties en de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) een experiment met 'huur op maat'.
Voor dezelfde woning betalen dan mensen met een hoog inkomen meer dan degenen die minder verdienen. Die laatsten krijgen korting van de woningcorporatie, zo heeft SEV woensdag gemeld.
De stuurgroep denkt zo de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren en een bijdrage te leveren aan meer gemengde buurten.
Het systeem biedt huurders meer keuzemogelijkheden doordat bijna alle huurwoningen betaalbaar worden voor alle huurders. Het experiment, dat drie jaar duurt, geldt alleen voor nieuwe huurders.
Woningbouwverenigingen opereren vooral op de sociale woningmarkt. Om woningen betaalbaar te maken voor bepaalde doelgroepen, geven zij samen al voor miljarden aan kortingen op de huur die zij eigenlijk zouden moeten vragen, aldus een woordvoerster van SEV.
Maar die kortingen zijn gebonden aan de woning en komen ook terecht bij mensen die een stuk meer zijn gaan verdienen en in goedkope woningen blijven wonen.
Met "huur op maat" wordt het geld anders verdeeld en gaat de korting naar de individuele huurder. Als zijn inkomen omhoog gaat, wordt de korting lager. Daalt het inkomen, dan stijgt de korting.
De huurtoeslag van het Rijk blijft gewoon naast dit systeem van toepassing.
De woningsbouwverenigingen die per 1 oktober meedoen aan het experiment zijn Portaal Eemland en De Alliantie Eemvallei in Amersfoort, Woonconcept in Assen, Steenwijkerland en Hoogeveen en Sité Woondiensten in Doetinchem en Bronckhorst. Over enkele maanden sluiten nog zes corporaties zich er bij aan.
(Bron)

Geen opmerkingen: