woensdag, september 10, 2008

Kabinet verlicht lasten burgers en bedrijven

DEN HAAG - De lasten van burgers en ondernemers gaan volgend jaar fors omlaag. Het kabinet zal dat op Prinsjesdag, volgende week dinsdag, bekendmaken in de miljoenennota 2009.
Het hoopt met de lastenverlichting de stagnerende economie te stimuleren, de inflatie te beteugelen en de concurrentiepositie voor bedrijven te verbeteren.
De koopkracht van de meeste huishoudens valt door de maatregelen positief uit. Minima en ouderen blijven - uitzonderingen daargelaten - volgend jaar in koopkracht gelijk of boeken een lichte vooruitgang (tot 0,5 procent).
Volgens eerdere berekeningen van het Centraal Planbureau zouden zij tot 1 procent moeten inleveren in 2009. Alleenstaande ouders met een modaal inkomen kunnen volgend jaar een inkomensverbetering van 2 procent tegemoet zien.
Het kabinet bereikt deze effecten door af te zien van een eerder aangekondigde verhoging van de btw van 19 naar 20 procent in 2009. Het loopt daardoor 2 miljard euro mis.
Dankzij fiscale meevallers en technische verschuivingen in de overheidsbegroting is er toch voldoende geld om de WW-premie voor werknemers volgend jaar te schrappen (kosten 1,4 miljard). Daarnaast worden via belastingvoordelen de inkomens van uitkeringsgerechtigden, ouderen en werkenden met kinderen opgevijzeld.
Bedrijven profiteren van een verlaging van de WW-premie voor werkgevers. Hiervoor is volgend jaar 350 miljoen euro beschikbaar. In de jaren erna loopt dat bedrag op tot 500 miljoen.
Ook zijn bedrijven voordelig uit door een meevaller in de inkomensafhankelijke zorgpremies. Dat betekent een lastenverlichting van een half miljard in 2009. Voor innovatieprojecten van ondernemingen is bovendien een half miljard extra beschikbaar in 2009.
Het kabinet neemt ook maatregelen om de toekomstige kosten van de vergrijzing beter te kunnen opvangen. Wie in 2011 of daarna 65 wordt en een aanvullend pensioen heeft van minimaal 18.000 euro per jaar, moet gaan meebetalen aan de AOW.
Daar staat tegenover dat degenen die na hun 62e blijven doorwerken een fiscale bonus tegemoet kunnen zien via een hogere arbeidskorting. Ook wie na zijn 65e blijft werken, kan rekenen op dit fiscale extraatje.
Extra geld is er in 2009 verder voor de jeugdzorg. Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil de wachtlijsten hiervoor eind volgend jaar hebben weggewerkt, twee jaar eerder dan de bedoeling was.
Ook het ministerie van Justitie kan rekenen op extra geld. Het departement krijgt er zo'n 50 miljoen euro bij om de kosten van de groeiende stroom asielzoekers op te vangen.
Om glastuinders tegemoet te komen voor de hoge energiekosten komt het kabinet met een pakket maatregelen van enkele tientallen miljoenen. Zo komt er een fonds dat de risico's beperkt als tuinders grondboringen doen om te profiteren van aardwarmte.
Ondanks de lastenverlichting en extra uitgaven blijft de overheidsbegroting volgend jaar op orde. Het begrotingsoverschot bedraagt naar verwachting 1,3 procent in 2009. Dat is overigens mede te danken aan extra aardgasbaten.
(Bron)

Eerst zien en dan geloven.

Geen opmerkingen: